update 02 januari 2014

 

We zullen info krijgen van de aangestelde aannemer
... wa paozde gao ... is het dit wat de burger vraagt?

filmpjes van de actie

RTV nieuws (klikken)

Eigen beelden (klikken)

 

Mechelen-Zuid wil meer inspraak over werken Brusselsesteenweg

bron: Gazet van Antwerpen -Mechelen - 28/12/2013:Leefmilieugroep Mechelen Zuid legt vliet bloot


28/12Mechelen (2800) Leefmilieugroep Mechelen-Zuid heeft zaterdagnamiddag een symbolisch vlietje opengelegd naast de Sint-Jan-Berchmanskerk aan de Brusselsesteenweg. "Er is wel geld voor Vlietjes maar niet voor info en inspraak", klonk het bij de actievoerders.

Met de toestemming van de parochieherder van Sint-Jan-Berchmans hadden een vijftiental actievoerders een klein vlietje uitgegraven waarop ze zelfs hun vislijn uitgooiden om de plastieken eendjes uit het 'Vlietje' te vissen.

De actievoerders wilden op een ludieke wijze aantonen dat de stad wel één miljoen euro kan vrijmaken voor - wat ze noemden 'een miserabel plein' aan de Plaisansebrug aan te leggen, ook geld over heeft om Vlieten open te leggen, maar de buurt monddood wil maken voor informatie en inspraak.

"Wijkraden worden afgeschaft om toch de burgers maar geen inspraak te moeten verlenen. Zeker weten dat het hier een chaos van jewelste gaat worden wanneer de werken beginnen. De werken aan het station, een boogscheut hier vandaan, zorgen vandaag al voor langere verkeersstromen in onze straat. Wat gaat dat worden wanneer ze hier gaan beginnen breken. We gaan hier op een eiland komen te zitten. Daarover hadden we graag onze stem laten horen, maar dat kan blijkbaar niet meer. Dat moet wel kunnen, vinden wij, en daarom voeren we hier vandaag een ludieke actie", zegt de penningmeester van Leefmilieugroep Mechelen-Zuid, Wim Dewit.

In maart 2014 gaan de historische kasseien weg voor een asfaltbedekking, zegt schepen van Openbare Werken, Bart De Nijn (N-VA). De heraanleg zal 1,7 miljoen euro kosten.

LDN

Leefmilieugroep Mechelen Zuid legt vliet bloot

bron Het Nieuwsblad -Mechelen - 30/12/2013:Met een ludieke actie in het tuintje aan de Sint-Jan Berchmanskerk hebben leden van de leefmilieugroep Mechelen Zuid een dringende oproep gedaan om meer informatie te krijgen over de heraanleg van de Brusselsesteenweg. ‘De voorbereidende werken zijn al bezig en wij weten nog altijd van niets’, luidt het.

‘Er is wel geld om vlieten weer open te leggen, maar niet voor informatievergaderingen’, luidt de voornaamste kritiek van leefmilieugroep Mechelen Zuid. En dus namen een aantal leden de spade vast en legden ze zelf de vliet aan de Sint-Jan Berghmanskerk bloot – zelfs met badeendjes. ‘Mensen worden sneller geïnformeerd over het openleggen van een vliet dan over de ingrijpende heraanleg van de Brusselsesteenweg’, zegt Guy Verberckmoes van de leefmilieugroep.

‘Op 1 april starten de werken en nu is men al bezig met het opbreken van voetpaden om een gescheiden afvoer van regen- en afvalwater te realiseren’, zegt Wim Dewit. ‘Maar nog altijd weten wij officieel niet wat er precies zal gebeuren. Uiteraard zijn we blij dat de Brusselsesteenweg wordt heraangelegd, dat is hoogdringend. We willen gewoon geïnformeerd worden. We dreigen met onze buurt op een eiland te komen. Nu zit het verkeer hier al behoorlijk vast omdat er van alles tegelijk gebeurt. Te voet of met de fiets van hieruit naar het station gaan is een probleem. We kunnen er enkel nog geraken via de trappen over de Postzegellaan, anders moeten we helemaal om via de Brusselpoort.’

Schepen van openbare Werken Bart De Nijn (N-VA) laat weten dat er ondertussen al een eerste overleg is geweest, en dat er zeker nog een informatievergadering volgt over de werken aan de Brusselsesteenweg.

Voor de heraanleg van de steenweg werd een budget van 1.920.000 euro vastgelegd.

rbm