update 27 februari 2015

Verslag staalname geuronderzoek bij Procter & Gamble


Datum : 17/02/15
Aanwezigen : Ann De visschere & Veerle Wiercx (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Vlaamse Overheid), Alex Eekelaers (stedelijke milieudiens Mechelen), Guy Verberckmoes (LMZvzw)


Van maandag 16 februari tot woensdag 18 februari is de firma Odournet geurstalen komen nemen van 29 filters bij de firma P&G Mechelen.

Naar aanleiding van deze staalnames werden de leden van de overleggroep P&G &Kellogs uitgenodigd om dit mee te komen volgen.

Bovenstaande mensen waren aanwezig om een staalname bij te wonen.

Na uitleg van de veiligheidsregels en korte introductie van de fabriek, werd een staalname op de 4 de verdieping van een tabletfilter gevolgd. Een werknemer van Odournet toonde hoe het staal genomen werd.

Wat gebeurt er bij een geur staalname ?

Eerst wordt de luchtsnelheid van de filter gemeten (dit is nodig voor de berekeningen van het geurmodel).

Daarna wordt een plastieke zak in een ton geplaatst die geconnecteerd wordt met een flexibele leiding

Dan wordt de plastiek zak gedurende 30 minuten gevuld met lucht uit de filter (deze 30 minuten is om een gemiddelde hoeveelheid lucht te verzamelen).

Deze meting wordt 2 keer uitgevoerd om een accuraat resultaat te hebben.

Deze zakken worden per koerier naar het labo gestuurd waar een aantal neuzen (mensen met een gecalibreerde neus – volgens Europese norm ) de stalen in verdunde vorm waarnemen.

De stalen worden verder verdund tot er geen geur wordt waargenomen.

Op basis van de waarnemingen wordt een model opgemaakt van de verschillende filters.

Het model is een mathematische berekening, gebaseerd op de staalnames en verschillende gemiddelde klimatologische weermodellen.

Een aantal vragen werden gesteld:

V: Hoeveel filters worden er gemeten ?
A: 29 filters die een mogelijke bron van geur kunnen geven.

V: Worden er acties ondernomen op het rapport?
A: Het rapport wordt besproken en daar waar er mogelijkheden tot verbetering zijn zullen die ook uitgevoerd worden. De resultaten zullen ook gedeeld worden met de overleggroep en milieuinspectie.

V: Hoe zit de productie in elkaar?
A: De productie bestaat uit 2 delen : making en packing.Making wordt onderverdeeld in een agglomeratie gedeelte en een MSG gedeelte. In het agglomeratie gedeelte worden tussenproducten gemaakt die verscheept worden naar andere fabrieken. In het MSG gedeelte worden verschillende grondstoffen gemixt in een soort van draaitrommel, waaraan parfum wordt toegevoegd en deze worden vervolgens gestockeerd in 1 ton buggies om daarna in de verpakkingseenheid gedempt te worden.

 

Op vraag van de groep werd een korte rondleiding gegeven in making. Hierbij werd de mixdrum (trommel), aanvoerbelten alsook de buggiestatie met buggies getoond. Daarna werd nog een korte bespreking gehouden om nog opmerkingen of vragen te stellen.

Er werd melding gemaakt om ook iets aan mobiliteit te doen, er komen nog altijd veel vrachtwagens over de Hombeeksesteenweg. Vanuit Procter and Gamble wordt er alles gedaan om de leveranciers te confronteren en begeleiding te geven. Er wordt gevraagd om zoveel mogelijk melding te doen, dit om de juiste leveranciers te confronteren.